Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrente opnieuw verder gedaald

Hypotheekrente opnieuw verder gedaald
8 feb 2014

Lagere hypotheekrente

De lagere rente valt samen met het prille herstel van de woningmarkt, nu meer potentiële kopers de stap lijken te durven zetten. De gemiddelde rentetarieven hebben een historisch dieptepunt bereikt, wat het voordelig maakt om een hypotheek af te sluiten. Dit heeft vooral te maken met de dalende rente op de kapitaalmarkten. Dit stelt banken in staat om de rente omlaag te brengen en daarmee voor een meer voordelige hypotheek te zorgen. Veel van de woningbezitters kiezen ervoor om de rente over hun hypotheek voor 5 of 10 jaar vast te zetten. Het zijn juist die (langere) rentes die de afgelopen tijd daalden. Een hypotheeklening met een rentevaste periode van 10 jaar (NHG) kost nu gemiddeld 3,96 procent per jaar. In 2011 en 2012 schommelde dit tarief nog rond de 5 procent.

Strengere regels

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het nog altijd lastig is om een hypotheek af te sluiten. Zelfstandigen en flexwerkers lopen tegen een stugge houding van de banken aan en vanaf dit jaar kunnen consumenten maximaal 104 procent van de waarde van een woning lenen (dit was voorheen nog 105 procent). Bovendien is het eigenwoningforfait verhoogd, waardoor de uiteindelijke woonlasten toenemen. Banken nemen dit mee in de berekening van een maximale hypotheek, op het moment dat consumenten besluiten dat ze van plan zijn om een eigen woning aan te kopen, met een daarvoor bestemde hypotheek.

De verkoopprijzen van woningen lijken langzaam uit het dal te kruipen, nu de markt aan begint te trekken en de rente historisch laag staat. Voor het eerst in ruim 3 jaar tijd daalde het gemiddelde rentetarief voor een rentevaste periode van 10 jaar tot onder de 4 procent per jaar. Dit betekent dat woningkopers de mogelijkheid hebben een voordelige hypotheek af te sluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.