Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aflossen? Houd rekening met de bijleenregeling

Aflossen? Houd rekening met de bijleenregeling
10 feb 2014

Nieuwe duurdere woning kopen

Stel dat u momenteel een woning heeft ter waarde van €200.000, met een hypotheek van €175.000. Op het moment dat u de woning verkoopt tegen de waarde en u een nieuwe woning koopt van €250.000, wilt u waarschijnlijk weer een hypotheek afsluiten. De bijleenregeling stelt dan dat u de overwaarde uit uw vorige woning (€200.000 - €175.000 = €25.000) af dient te halen van het hypotheekbedrag waarvoor u hypotheekrenteaftrek mag toepassen. Dit betekent dat u voor €25.000 aan schuld apart dient te zetten, waardoor de aftrek die u kunt genieten lager zal zijn.

Eigen geld of minder aftrek

Veel mensen die verhuizen kiezen ervoor om de overwaarde volledig in de nieuwe woning te steken. Hierdoor wordt de hypotheek lager en heeft u geen ‘last’ van de gemiste aftrek. Kiest u er echter voor dit geld niet in de woning te steken en een volledige hypotheek af te sluiten? Dan is het niet mogelijk om de hypotheekrenteaftrek over het volledige bedrag toe te passen. Het is daarom verstandig om een erkende hypotheekadviseur te vragen naar de gevolgen van (extra) aflossingen die u nu doet, met het oog op een eventuele verhuizing en de bijleenregeling. Zorg er op die manier voor dat u uzelf op termijn financieel in ieder geval niet in de vingers zal snijden.

Denkt u na over het (extra) aflossen op uw hypotheek? Het kan u maandelijks flink schelen, omdat de maandlasten dalen. Aan de andere kant ontvangt u geen rente over het geld dat u van uw spaarrekening haalt, of heeft u niet langer de mogelijkheid om hiermee te beleggen. Houd bovendien rekening met de bijleenregeling, die stelt dat u eventuele overwaarde in een nieuwe woning dient te steken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.