Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Consument sluit nauwelijks hypotheek zonder advies af

Consument sluit nauwelijks hypotheek zonder advies af
11 feb 2014

Meer zelf naar informatie zoeken

Uit het onderzoek van de AFM blijkt daarnaast dat consumenten gemiddeld 6,6 uur naar informatie over hypotheken zoeken, daar waar dat voor de invoering van het provisieverbod nog 5 uur was. Enkele banken verstrekken kortingen op hypotheekadvieskosten door thuis wat huiswerk te doen, iets waar consumenten gebruik van lijken te willen maken. Gemiddeld besteden consumenten zo’n 5,8 uur aan advies met hun hypotheekadviseur. Slechts 2% van de consumenten verkiest een hypotheek zonder advies. Het lijkt er wat dat betreft op dat we ons daar niet zeker genoeg bij voelen. Wat dat betreft heeft het provisieverbod er in ieder geval niet toe geleid dat consumenten zijn gaan besparen op deze kosten.

Hypotheek zonder hypotheekadvies

De hypotheek zonder hypotheekadvies valt slechts bij enkele banken af te sluiten. Consumenten dienen aan de hand van een test aan te geven dat ze voldoende kennis hebben van een hypotheek en wat daarbij komt kijken. Consumenten hebben dan de mogelijkheid om tot een paar duizend euro aan kosten te besparen. Hier staat aan de andere kant tegenover dat ze zelf voor het doorlichten van de hypotheekvoorwaarden dienen te zorgen en niet kunnen rekenen op de service van de adviseur. Het lijkt er wat dat betreft op dat de meeste consumenten hier toch veel waarde aan hechten, ook nu ze de kosten sinds het provisieverbod zelf aan de hypotheekadviseur dienen te betalen.

Consumenten kiezen er nauwelijks voor een hypotheek zonder advies af te sluiten, iets waar veel hypotheekadviseurs voor vreesden na invoering van het provisieverbod. Dit blijkt uit cijfers van de AFM, die hier onderzoek naar deed. Het grootste deel van de mensen kiest nog altijd voor een onafhankelijke hypotheekadviseur, terwijl ongeveer een derde kiest voor de banken en hypotheekketens.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.