Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Provisieverbod heeft hypotheekadvies goedkoper gemaakt

Provisieverbod heeft hypotheekadvies goedkoper gemaakt
13 feb 2014

Gemiddelde kosten gedaald

De gemiddelde kosten voor een hypotheekadvies bedroegen in 2013 €1749. Dit is ongeveer 20% minder dan een jaar eerder, al werd de adviseur in die tijd nog vanuit de hypotheek betaalt. Nu consumenten de kosten zelf betalen hebben ze meer mogelijkheden om deze in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze een scherpe bedrag uitgeven. Ongeveer 2% van de consumenten koos ervoor geen hypotheekadvies af te nemen en de hypotheek zelf af te sluiten. Volgens ABN AMRO gaat het daarbij vooral om hypotheekverhogingen, die op een relatief eenvoudige manier in elkaar zitten. Wat dat betreft is belangenorganisatie Adfiz blij met de ontwikkelingen. Voor de invoering van het provisieverbod bestond de angst dat consumenten het advies massaal links zouden laten liggen, wat kan leiden tot een minder dan optimale hypotheeksamenstelling.

Onafhankelijke hypotheekadviseur populair

Het blijkt bovendien dat het vooral de onafhankelijke hypotheekadviseur is die populair blijft. Ongeveer 6 op de 10 consumenten kiest ervoor daar een hypotheekadvies aan te vragen. 3 op de 10 consumenten kiezen voor een bank of een grote hypotheekketen. De kosten liggen bij de banken over het algemeen wat lager, maar daar staat tegenover dat zij alleen hun eigen producten zullen adviseren. Het is volgens de belangenvereniging interessant dat consumenten voor het onafhankelijke advies blijven kiezen. Dit lijkt aan te geven dat consumenten de waarde hiervan goed in weten te schatten en bereid zijn te betalen voor een goed advies over hun hypotheek en mogelijkheden.

Het provisieverbod dat de AFM per 1 januari 2013 instelde heeft de hypotheekadvieskosten omlaag gebracht. Sinds die datum mogen banken de adviseurs niet langer een provisie uitbetalen, het is de consument die heel direct voor het hypotheekadvies betaalt. De gemiddelde kosten zijn gedaald en het aantal execution only (hypotheek zonder advies) aanvragen is beperkt gebleven.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.