Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Oegstgeest laat beste cijfers woningmarkt zien

Oegstgeest laat beste cijfers woningmarkt zien
15 feb 2014

Nederlandse ranglijst

Oegstgeest voert de nationale ranglijst over het afgelopen jaar aan. Woningmarktcijfers.nl maakte de complete lijst bekend en gaf daarmee aan dat de gemeente een 8,9 ontving. Er zijn daarnaast nog tien andere gemeenten die hoger scoorden dan een 8, wat aangeeft dat de woningmarkt zich in die plaatsen op een goede manier ontwikkeld heeft. Aan de andere kant zijn het de plaatsen in Groningen die het juist een stuk minder goed doen. Een voorbeeld hiervan is Menterwolde, dat niet verder kwam dan een 2,1. Ook plaatsen als Delfzijl, Vlagtwedde en Veendam kregen enorm lage scores, wat aangeeft dat daar de problemen zitten. Ook Achtkarspelen uit Friesland heeft een slecht jaar achter de rug en dient er wat dat betreft op te vertrouwen dat 2014 een beter jaar wordt.

Zeven criteria

Het onderzoek bestond uit de analyse van 7 verschillende criteria, om tot een waardering van de woningmarkt in de verschillende plaatsen te komen. Het gaat hierbij onder andere om de koopsom van woningen, de ontwikkeling hiervan ten opzichte van eerdere jaren en het aantal transacties dat er heeft plaatsgevonden. Verder speelt de theoretische verkooptijd een rol, net als bijvoorbeeld naar de koopvoorraad in een bepaalde gemeente. De theoretische verkooptijd in heel Nederland bedraagt op dit moment 25 maanden. Dit geeft aan dat de woningmarkt nog altijd niet volop in beweging is gekomen, waardoor er nog veel werk aan de winkel lijkt.

De gemeente Oegstgeest laat de beste cijfers zien met betrekking tot de woningmarkt. Deze gemeente zag de huizenprijzen in 2013 het best ontwikkelen, maar ook het minst lang te koop staan. Andere gemeenten die het goed deden waren onder andere Voorschoten, Heemstede, Amstelveen en Amsterdam. Wat dat betreft zijn het de plaatsen in de Randstad die het goed doen.