Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Rabobank verwacht kleine daling van de huizenprijzen

Rabobank verwacht kleine daling van de huizenprijzen
17 feb 2014

Groei van woningverkopen

De economen van de Rabobank verwachten dat de verkoop van woningen in het tweede half jaar verder aan zal trekken. In heel 2014 zullen er volges de bank ongeveer 120.000 woningen verkocht worden, meer dan het dieptepunt van 110.000 in 2013. Wat dat betreft zal de woningmarkt zich voorzichtig verder herstellen. Vorig jaar was er sprake van een daling van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder, waardoor zelfs een stabilisatie goed nieuws zou betekenen. Dat neemt volgens de Rabobank aan de andere kant overigens niet weg dat de woningmarkt nog een lange weg te gaan heeft.

Aanbod neemt af

De Rabobank ziet het aanbod aan koopwoningen het komende jaar wat afnemen. Dit zal ervoor zorgen dat de onderhandelingspositie van kopers iets minder sterk wordt. Dit betekent aan de andere kant dat de huizenprijzen minder onder druk komen te staan en het mogelijk is om de weg omhoog weer in te slaan. De economen van de Rabobank verwachten aan de andere kant echter dat er geen sprake zal zijn van een snelle prijsstijging. Dit heeft volgens hen te maken met onder andere de scherpere kredieteisen van de banken, die ervoor zorgen dat niet zomaar iedereen een hoge hypotheek kan afsluiten. Vorig jaar daalde de prijzen van woningen gemiddeld nog met 6,4 procent, waardoor veel huizenbezitters toe zijn aan een stabilisatie of wellicht zelfs een licht herstel in de stijgende richting.

De huizenprijzen zullen vanaf mei van dit jaar weer enigszins gaan stijgen, maar over heel 2014 zal er sprake zijn van een daling van 0,3 procent. Dat stelt de Rabobank, op basis van onderzoek van haar economen. De Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland en heeft daardoor een aardig beeld van de ontwikkelingen die er op het moment gaande zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.