Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Onafhankelijke hypotheekadviseur meest betrouwbaar in ogen woningkoper

Onafhankelijke hypotheekadviseur meest betrouwbaar in ogen woningkoper
18 feb 2014

Toegevoegde waarde

Het lijkt erop dat de toegevoegde waarde van de onafhankelijke hypotheekadviseur steeds beter duidelijk wordt. Het marktaandeel van de banken is duidelijk kleiner geworden, omdat niet lang geleden nog de helft van de hypotheken louter via banken werd afgesloten. Er kwam geen onafhankelijke hypotheekadviseur aan te pas, wat aan lijkt te geven dat de woningkopers van dit moment de toegevoegde waarde beter zien. Waar een bankmedewerker vooral de eigen producten aan zal prijzen, kan een adviseur zorgen voor een vergelijking op basis van meerdere opties. Dit leidt over het algemeen tot een betere hypotheek, die voordeliger uit kan pakken. Wat dat betreft lijkt het provisieverbod z’n vruchten af te werpen, nu meer consumenten zich bewust worden van het feit dat een goed advies waarde vertegenwoordigt.

Starters op de woningmarkt

Het lijken vooral de starters te zijn die veel vertrouwen hebben in de onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zij zijn goed voor 39 procent van de afgesloten hypotheken en hebben wat dat betreft een relatief grote invloed op de verdeling van de gesprekken die er worden aangegaan. Exacte cijfers omtrent deze groep ontbreken, maar het lijkt erop dat zij zich goed laten informeren, voordat ze een hypotheek afsluiten. Bijna de helft informeert bij twee of meer partijen naar de mogelijkheden. Bovendien maken ze gemiddeld genomen gebruik van 7,5 uur advies, tegen 6 uur advies door andere kopers, bijvoorbeeld doorstromers en oversluiters.

Woningkopers hebben het meest vertrouwen in onafhankelijke hypotheekadviseurs. Uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat zij steeds vaker voor een onafhankelijke adviseur kiezen en de bank daarmee links laten liggen. Ongeveer 39 procent van de woningkopers kiest voor een onafhankelijk advies, terwijl de bank nog maar in 30 procent van de gevallen als eerste in beeld komt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.