Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Verzekeraars gewilliger om hypotheek aan te bieden

Verzekeraars gewilliger om hypotheek aan te bieden
20 feb 2014

Marktaandeel verschuift

Daar waar de banken er rekening mee dienen te houden dat consumenten hun spaartegoeden per direct op kunnen vragen, lopen de levensverzekeringen van verzekeraars gemakkelijk tientallen jaren door. Dat betekent dat de verzekeraars gemakkelijker geld uit kunnen lenen in de vorm van hypotheken, omdat er een kleinere buffer benodigd is. De top-3 in Nederland qua hypotheekverstrekkers bestaat nog altijd uit de Rabobank, ING Bank en ABN AMRO bank, maar de Rabobank verloor het afgelopen jaar 4,4% marktaandeel. Aan de andere kant was het AEGON dat juist 2,7% marktaandeel wist te winnen, ten koste van de banken. Wat dat betreft lijkt er inderdaad sprake van een verschuiving en is het voor aspirant-woningkopers interessant om naast de banken ook de verzekeraars te polsen wanneer zij een hypotheek af willen sluiten.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Woningkopers die gebruik willen maken van een hypotheek bij een verzekeraar doen er verstandig aan om contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseurs. Het zijn de zelfstandige adviseurs die de mogelijkheid hebben om een hypotheek onder te brengen bij de verzekeraars. Consumenten profiteren er van een meer uitgebreide keuze, waardoor de kosten voor de hypotheek in een aantal gevallen lager uit zullen vallen. Het is de vraag of de banken op de ontwikkeling zullen reageren, aangezien ze gebonden zijn aan de voorwaarden die de overheid stelt met betrekking tot bijvoorbeeld de kapitaalreserves die ze achter de hand dienen te houden.

Toekomstige woningkopers die bij de bank nul op het rekest krijgen kunnen zich wenden tot de verzekeraars. Dat blijkt uit een analyse van het Financieele Dagblad, dat hiermee aan wil geven dat het verstandig is om verder te kijken dan alleen de hypotheekbanken. Verzekeraars dienen hun kapitaal minder snel beschikbaar te hebben dan de banken en kunnen het daarom gemakkelijker uitlenen.