Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal mensen met achterstand op hypotheek loopt op

Aantal mensen met achterstand op hypotheek loopt op
22 feb 2014

Achterstand op lange of korte termijn

Er is sprake van een officiële achterstand op de hypotheek, wanneer de betalingen gedurende minimaal drie maanden uitblijven. Dit is de termijn waarop een bank zal beoordelen of het over dient te gaan tot een verkoop van de woning, om verdere achterstanden te voorkomen. Ook het aantal achterstanden met een kortere looptijd steeg iets, al ging het daar om een toename van 0,48 naar 0,51 procent. Fitch verwacht op basis van haar analyse echter dat het aantal wanbetalers in 2014 weer af zal nemen. Het gaat economisch iets beter, waardoor de kans groot is dat ook de financiële problemen verder zullen verdwijnen. Bovendien is Nederland nog altijd een land met een uitstekende betalingsmoraal, waardoor er geen sprake is van reden tot paniek.

Grotere schade hypotheekportefeuilles

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de schade op hypotheekportefeuilles inmiddels hoger is dan in de jaren voor de crisis. Momenteel is er sprake van een gemiddelde schade van 0,13 procent. Voor de crisis was dit nog maar 0,02 procent. Het aantal klanten met betalingsproblemen is wat dat betreft duidelijk toegenomen, al lijkt dat niet te maken te hebben met een minder goede betalingsmoraal. Op het moment dat de economie weer verder aantrekt is de kans dan ook groot dat de schade op hypotheken weer verder af zal nemen, naar een niveau zoals we dat eerder hebben gezien.

Het aantal mensen met een achterstand op de hypotheek loopt op. In januari slaagde 0,87 procent van de huiseigenaren er niet in om de voorgaande drie maanden de hypotheeklast te betalen. Drie maanden eerder ging het nog om 0,77 procent van de huizenbezitters. Dit blijkt uit een artikel van het Financieele Dagblad, op basis van cijfers van het Amerikaanse ratingbureau Fitch.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.