Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Meer woningen verkocht in januari

Meer woningen verkocht in januari
24 feb 2014

Wijziging van de hypotheekregels

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de stijging ten opzichte van vorig jaar meer te maken heeft met de daling destijds, dan met de stijging op dit moment. Vanaf 1 januari 2013 gelden de nieuwe hypotheekregels, die het onder andere verplicht maken om de hypotheekschuld in 30 jaar volledig af te lossen. Dit zorgde ervoor dat er in december 2012 veel verkopen plaatsvonden, terwijl er in de maand erop juist sprake was van een enorme daling. Het is wat dat betreft niet vreemd dat deze ‘reguliere’ januarimaand het beter doet dan die van vorig jaar. De vrijstaande woningen lieten met 75 procent de grootste stijging zien, het aantal hoekwoningen dat verkocht werd steeg met 33 procent juist minder hard.

Zeeland doet goede zaken

Geografisch gezien deed Zeeland de beste zaken. Er werden 89 procent meer woningen verkocht in de provincie. Het is op zich niet opvallend dat het Zeeland is dat er met deze eer vandoor gaat, aangezien dit deel van het land vaker uitschieters laat zien, ook omlaag. Daarnaast deed Utrecht het erg goed met 80 procent meer verkochte woningen, maar ging het in Flevoland met 22 procent meer verkochte woningen juist wat minder goed. Over de gehele linie is daarnaast het aantal executieveilingen gedaald, wat lijkt aan te geven dat het economisch inderdaad weer wat beter gaat.

Er werden in januari 2014 in totaal 8.905 woningen verkocht, een flinke stijging ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het gaat om een stijging van 42,3 procent, waarbij het opvalt dat vooral de vrijstaande woningen een flinke duit in het zakje deden. Er is de laatste tijd vaker sprake van goed nieuws over de woningmarkt en de eerste maand van het jaar lijkt daarop geen uitzondering.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.