Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Stijging van vertrouwen in woningmarkt vlakt af

Stijging van vertrouwen in woningmarkt vlakt af
25 feb 2014

Veertiende stijging op rij

Dat neemt niet weg dat er voor de 14e keer op rij sprake is van een stijging van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt. Het vertrouwen komt van een dieptepunt, maar de inmiddels indrukwekkende reeks laat zien dat het steeds een beetje beter gaat met de markt. De voorzichtige toename in februari lijkt aan te geven dat consumenten nog altijd niet volledig zeker van hun zaak zijn. Dit zal onder andere te maken hebben met de werkloosheid die nog altijd oploopt, net als met de economische groei die nog wat achterblijft. Dit zijn twee factoren die op een belangrijke manier debet zijn aan een beperkte groei van het vertrouwen in iets als de woningmarkt.

Lage hypotheekrente en huizenprijzen

Aan de andere kant zien we ook een aantal positieve ontwikkelingen. De hypotheekrente staat op een historisch laag punt, waardoor dit een uitstekend moment is om een eerste koopwoning aan te schaffen. De maandlasten blijven relatief beperkt, waardoor meer starters de mogelijkheid hebben om wat te kopen. Daarnaast lijken de huizenprijzen hun dieptepunt bereikt te hebben. 79% van de consumenten verwacht dat de prijzen gelijk zullen blijven, of deze licht zullen stijgen. Meer dan de helft van de consumenten is ervan overtuigd dat dit een goed moment is om een huis te kopen. Wat dat betreft lijkt 2014 het jaar van het herstel te worden, zodat de woningmarkt eindelijk de weg omhoog weer in kan slaan.

De groei van het vertrouwen in de woningmarkt begint af te vlakken, nadat deze de afgelopen tijd hard opliep. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator, van Vereniging Eigen Huis. De organisatie peilt iedere maand het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt. In februari liep dit verder op naar 86, maar was de stijging minder groot dan in de maanden daarvoor.