Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Britse investeerder stapt in Nederlandse woningmarkt

Britse investeerder stapt in Nederlandse woningmarkt
3 mrt 2014

Niet-banken en verzekeraars

Het valt op dat er de laatste tijd meer niet-banken en verzekeraars actief zijn op de Nederlandse woningmarkt. Het aantal hypotheken verstrekt door verzekeraars nam toe ten koste van het marktaandeel van de banken, waardoor de Rabobank bijvoorbeeld veel hypotheken verloor aan verzekeraar Aegon. Er lijkt wat dat betreft sprake te zijn van een verschuiving binnen de markt, nu de banken te maken hebben gekregen met strenge regels, maar er nog nauwelijks sprake is van concurrentie. Partijen als Venn hoeven zich niet te houden aan de strenge kapitaaleisen vanuit de overheid, iets waar de banken wel mee te maken hebben. Wat dat betreft liggen er voor hen mogelijkheden om de hypotheken op een meer voordelige manier aan te bieden.

Lagere marges

De hypotheken vanuit een verstrekker als Venn kunnen er in Nederland voor zorgen dat er meer concurrentie binnen de markt ontstaat. Dit kan er vervolgens toe leiden dat de hypotheekrente verder omlaag gaat, omdat de marges onder druk komen te staan. Wat dat betreft kan de toetreding van nieuwe partijen een interessante situatie opleveren voor consumenten. De rente staat al historisch laag, maar zou op die manier verder weg kunnen zakken. Wat dat betreft lijkt het erop dat 2014 in ieder geval een goed jaar gaat worden voor consumenten die van plan zijn een huis aan te kopen en een hypotheek af te sluiten.

De Britse investeerder Venn heeft aangegeven actief te willen worden op de Nederlandse woningmarkt. Venn heeft een aankoop ter waarde van €500 miljoen aan hypotheken gedaan, bij een kleinere bank. Het gaat om GE Artesia, die Venn lijkt te willen gebruiken om een instap op de Nederlandse markt mogelijk te maken. Dit kan goed nieuws betekenen voor consumenten, als de hypotheekrente scherper wordt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.