Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Bouwer Heijmans spreekt van bereikt dieptepunt woningmarkt

Bouwer Heijmans spreekt van bereikt dieptepunt woningmarkt
4 mrt 2014

Woningverkoop op peil 2012

Heijmans verwacht dat de woningmarkt ongeveer 2 jaar nodig zal hebben om opnieuw aan te kunnen trekken. Dat betekent dat 2014 en 2015 de jaren zullen worden waarin we van een dalende markt, kunnen werken aan wat groei of in ieder geval stabilisatie. In 2013 wist Heijmans in totaal 1082 woningen te verkopen, waarvan 542 in het vierde kwartaal. Hierdoor kwam de totale verkoop van woningen uit op het niveau zoals we dat ook zagen in 2012. Wat dat betreft lijkt er sprake van een ommekeer, nu de verkopen in het laatste kwartaal flink aantrokken. Indien die ontwikkeling dit jaar door kan zetten zullen we een voorzichtig herstel zien, waardoor ook het vertrouwen van consumenten weer verder toe zal nemen.

Tekort aan woningen

Bovendien gaan er vanuit verschillende kanten uit de markt stemmen op dat de kans groot is dat er een tekort aan woningen zal gaan ontstaan. Het aantal te koop staande bestaande woningen is nog altijd groot, maar er is de laatste jaren aan de andere kant maar weinig gebouwd. De vraag naar woningen neemt nog altijd toe, al kiezen veel mensen ervoor de daadwerkelijke aankoopbeslissing uit te stellen. Zodra zij het vertrouwen in de markt terugkrijgen is de kans groot dat het aantal beschikbare woningen te klein zal blijken. Het herstel van de woningmarkt kan dan sneller plaatsvinden dan veel instanties op dit moment verwachten.

Bouwbedrijf Heijmans heeft het idee dat de bodem op de woningmarkt bereikt is. Volgens de bouwer liet het vierde kwartaal van 2013 de eerste tekenen van herstel al zien, waardoor we dit jaar verder de weg omhoog in kunnen zetten. Dit blijkt uit de toelichting op de jaarcijfers, zoals Heijmans die ten overstaande van de pers gaf.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.