Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Bijna een derde van de Rabobank hypotheken onder water

Bijna een derde van de Rabobank hypotheken onder water
6 mrt 2014

Restschuld voor woningeigenaren

Zolang huiseigenaren de maandlasten voor hun hypotheek netjes blijven betalen is er niets aan de hand, ook niet wanneer deze onder water staat. Er ontstaan echter problemen op het moment dat zij wensen de woning te verkopen. Met name werkloosheid en scheidingen kunnen op die manier leiden tot een restschuld. Dit is vervelend voor huiseigenaren, maar ook risicovol voor de bank. Banken kiezen er daarom steeds vaker voor hun hypotheeknemers aan te moedigen om extra af te lossen op de hypotheek. Hierdoor daalt de schuld ten opzichte van de waarde, waardoor de kans kleiner is dat de hypotheek uiteindelijk onder water komt te staan.

Erfenis uit het verleden

Het grote aantal hypotheken dat onder water staat lijkt een erfenis vanuit het verleden. Het was voor de financiële crisis geen enkel probleem om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, vaak voor meer dan 100% van de waarde. Sinds 1 januari 2013 sluiten consumenten doorgaans alleen nog maar annuïtaire en lineaire hypotheken af, om in aanmerking te blijven komen voor de hypotheekrenteaftrek. Bovendien mogen banken hypotheken verstrekken voor maximaal 104% van de woningwaarde. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de hypotheekschulden af zullen nemen en er in de toekomst minder hypotheken onder water zullen komen te staan. Dat beperkt het risico voor de banken, maar zorgt er vooral voor dat minder woningeigenaren bij problemen te maken zullen krijgen met schulden.

Bijna een derde van de hypotheken uitgegeven door de Rabobank staat onder water. Dat blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers van de bank. Een hypotheek staat onder water op het moment dat de hypotheekschuld op een woning groter is, dan de waarde van diezelfde woning. Gemiddeld genomen bedroeg de hypotheekschuld bij de Rabobank op 31 december 2012 81% van de woningwaarde.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.