Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal hypotheekaanvragen met 50 procent gestegen

Aantal hypotheekaanvragen met 50 procent gestegen
8 mrt 2014

Opnieuw stijging in februari

Het is wat dat betreft opvallend dat we twee maanden op rij te maken hebben met goede cijfers. Bovendien is februari een relatief korte maand, waarin ook de krokusvakantie valt. Het is des te opvallender dat het aantal hypotheekaanvragen steeg ten opzichte van januari, maar vooral veel hoger uit kwam dan vorig jaar. Dit laatste lijkt aan te geven dat er inderdaad sprake lijkt te zijn van een herstel van de woningmarkt. Ook Dorine van Basten, directeur van HDN, heeft het idee dat dit te maken heeft met een broos herstel, al is het volgens haar van belang om niet te vroeg te juichen. Het is bijvoorbeeld van belang om na te gaan hoe het aantal hypotheekaanvragen zich de rest van het eerste en tweede kwartaal zal ontwikkelen.

Ontwikkelingen binnen de markt

HDN heeft het over het algemeen als een van de eersten door wanneer de markt weer aantrekt. Dit heeft te maken met het feit dat het Hypotheken Data Netwerk zo’n 70% van de aanvragen voor hypotheken verwerkt. Op het moment dat de hypotheekmarkt aantrekt of deze juist wat tot stilstand lijkt te komen, komt dit over het algemeen al snel naar voren in de cijfers. Wat dat betreft is de kans groot dat ook andere ondernemingen binnen de hypotheekmarkt een vergelijkbare ontwikkeling zien ontstaan, die ervoor zorgt dat het vertrouwen in de woningmarkt verder toe zal nemen.

Het aantal hypotheekaanvragen in Nederland is opnieuw gestegen, wat aan lijkt te geven dat de woningmarkt bezig is met een eerste herstel. Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dan de resultaten over februari bekendmaakte. Er is sprake van een stijging van 16 procent ten opzichte van januari en zelfs 47 procent ten opzichte van februari vorig jaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.