Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoe kan ik mijn hypotheek meeverkopen?

Hoe kan ik mijn hypotheek meeverkopen?
10 mrt 2014

Doorgeefregeling voor de hypotheek

Op het moment dat u als koper een woning wilt aanschaffen kunt u dat op verschillende manieren financieren. U kunt dit doen uit eigen middelen, een nieuwe hypotheek afsluiten, een bestaande hypotheek meenemen of de hypotheek van de huidige eigenaar overnemen. In dat laatste geval neemt u de woning over, inclusief de hypotheek, de bijbehorende voorwaarden, het rentetarief en de looptijd. Een hypotheek is wat dat betreft niet persoonsgebonden, waardoor het mogelijk is om deze mee te verkopen. Dit is vooral interessant wanneer de rente relatief hoog staat en de verkoper bij de aankoop een lage rente af heeft weten te sluiten. Wat dat betreft is de timing van Aegon wat vreemd, gezien het feit dat de rente nu juist laag staat.

Scherpe rente meeverkopen

Stel dat u bijvoorbeeld nu een woning koopt en u een rente van 3,75% per jaar kunt overeenkomen, bij een rentevaste periode van 15 jaar. Als u na 5 jaar uw woning wenst te verkopen en de rente op dat moment hoger staat, kunt u de koper tegemoetkomen door uw hypotheek bij de woning aan te bieden. U zorgt er daarmee voor dat de koper de woning relatief voordelig kan financieren. Houd er rekening mee dat u vervolgens zelf een nieuwe hypotheek voor uw nieuwe woning af dient te sluiten, die bij een hogere marktrente op dat moment waarschijnlijk duurder uit zal vallen.

Verzekeraar Aegon maakt op televisie reclame om aan te geven dat het mogelijk is om een hypotheek met een woning mee te verkopen. Het gaat hierbij om een regeling die al geruime tijd bestaat, maar die veel mensen nog niet kennen. Het gaat om de Doorgeefregeling, die het bij een lage afgesloten hypotheekrente mogelijk maakt om een extra verkoopargument aan te dienen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.