Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Beperkende voorwaarden verstikken de startersleningen

Beperkende voorwaarden verstikken de startersleningen
11 mrt 2014

Gemakkelijker een huis kopen

De starterslening is bedoeld om het starters gemakkelijker te maken om een woning aan te kopen. Starters hebben de mogelijkheid om net wat meer te lenen, om op die manier toch een woning te kunnen financieren. Dankzij de gunstige voorwaarden van de starterslening lopen de kosten pas na een paar jaar op tot het volledige bedrag, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan. Het is in het begin nog niet nodig om af te lossen op de hypotheek, waardoor de maandlasten lager uitvallen. Volgens Verhagen stellen de gemeenten nu echter allerlei extra regeltjes en rare voorwaarden, waardoor de starterslening zomaar een blokkade wordt, in plaats van het steuntje in de rug. Het wordt volgens hem wat dat betreft tijd om hier iets aan te doen en er daarmee voor te zorgen dat starters weer gemakkelijker een huis kunnen kopen.

Woonakkoord

Bovendien geeft Maxime Verhagen aan dat het kabinet in het Woonakkoord heeft afgesproken om extra geld beschikbaar te maken voor de startersleningen. Dit zal gebeuren via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), dat moet helpen om de woningmarkt weer op gang te krijgen. Het moment waarop Verhagen met deze uitspraken komt is natuurlijk niet toevallig gekozen. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht probeert hij ervoor te zorgen dat dit een thema zal zijn. Met name starters doen er verstandig aan om na te gaan welke plannen de partijen hebben met de lokale woningmarkt, om daar maximaal van te kunnen profiteren.

Gemeenten stellen op het moment teveel eisen en voorwaarden met het oog op de startersleningen, waardoor deze niet het beoogde effect hebben. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Hij is van mening dat het tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van belang is om hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van uw stem.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.