Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Wat levert een lange rentevasteperiode me netto op?

Wat levert een lange rentevasteperiode me netto op?
15 mrt 2014

Lang of kort vastzetten

Indien u kiest voor een rentevaste periode van 30 jaar betaalt u 4,7% per jaar, waardoor de maandlast netto ongeveer €100 duurder uitvalt dan wanneer u de rente 1 jaar vast zet tegen 2,4% per jaar. Dat betekent dat u €100 per maand betaalt, om daar 29 jaar zekerheid voor terug te krijgen. Zou u kiezen voor een rentevaste periode van maar 1 jaar? Dan bent u voordeliger uit indien de rente in de komende 30 jaar gemiddeld genomen niet boven de 4,7% uit zal komen. Denkt u dat een stijging naar hogere percentages niet snel meer voor zal komen? Dan is het wellicht verstandig om de rente wat korter vast te zetten en het voordeel op te sparen voor duurdere tijden.

Korting en aanvullende producten

Bovendien kunt u bij verschillende hypotheekverstrekkers een aanvullende korting op de hypotheekrente ontvangen. Denk aan Argenta en Aegon, waar u, respectievelijk, een overlijdensrisicoverzekering of een Knab betaalrekening dient af te sluiten of te openen. De Argenta overlijdensrisicoverzekering kost u relatief veel premie, ten opzichte van andere goedkopere aanbieders. Op die manier verliest u het voordeel van 0,1% rente op uw hypotheek, aan een duurdere verzekeringspremie. Kijk dus altijd naar het totaalplaatje en houd er rekening mee dat u de overlijdensrisicoverzekering bij een andere verzekeraar af mag sluiten, dan waar u besluit de hypotheek aan te gaan.

De hypotheekrente staat laag, wat betekent dat dit een goed moment is om een woning aan te kopen. Is het dan verstandig om de rente zo lang mogelijk vast te zetten, of zijn juist de korte rentevaste periodes op dit moment interessant? Indien u de rente 1 jaar vastzet betaalt u op dit moment zo'n 2,4%, terwijl de rente voor 30 jaar vast 4,7% bedraagt.