Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Europese Commissie opnieuw kritisch op schuldenberg in Nederland

Europese Commissie opnieuw kritisch op schuldenberg in Nederland
17 mrt 2014

Economie Nederland raakt uit evenwicht

De Europese Commissie publiceerde onlangs een nieuwe analyse, waaruit blijkt dat de schuldenberg in Nederland nog altijd onder scherp toezicht van Europa staat. Het is volgens de commissie van belang dat Nederland hier veel aandacht aan blijft besteden, om te voorkomen dat de economie haar evenwicht zal verliezen. Volgens Brussel kan dit grote gevolgen hebben voor de rest van de economie, waardoor Nederland de woningmarkt voldoende zal moeten ondersteunen of stimuleren.

Relatief hoge schilden van Nederlanders

Volgens Brussel heeft Nederland te maken met een relatief hoge schuld van huishoudens, in vergelijking tot het inkomen dat ze aan de andere kant hebben. Wat dat betreft is de Nederlandse huizenmarkt voor Brussel nog altijd een zorgkindje en lijkt het er bovendien niet op dat hier snel verandering in zal komen. De hypotheekrenteaftrek heeft ervoor gezorgd dat veel Nederlanders zich flink in de schulden hebben gestoken, om vervolgens te rekenen op een stijging van de waarde van hun woning. Dit ging lange tijd goed, maar de crisis van 2008 heeft laten zien dat er sprake was van een bubbel in de woningprijzen. Hierdoor zijn de prijzen de laatste jaren flink gedaald en hebben veel woningeigenaren hun opgebouwde kapitalen zien verdampen. De hypotheekschulden zijn aan de andere kant gewoon blijven staan, waardoor het volgens Brussel nu van belang is om daar zorgvuldig mee om te gaan en de juiste maatregelen te nemen.

De Europese Commissie heeft opnieuw haar zorgen geuit over de Nederlandse schuldenberg, ondanks de positieve signalen die er binnen de woningmarkt aanwezig lijken te zijn. Het is met name de relatief hoge schuld van huishoudens ten opzichte van hun inkomen, die er volgens Europa voor zorgt dat we kritisch naar de woningmarkt moeten blijven kijken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.