Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Veel consumenten niet op de hoogte van wijzigingen NHG hypotheek

Veel consumenten niet op de hoogte van wijzigingen NHG hypotheek
20 mrt 2014

Wijzigingen in de voorwaarden

De NHG hypotheek is een stuk duurder geworden, maar probeert er daarnaast voor te zorgen dat huiseigenaren langer in hun woning kunnen blijven wonen. Dat klinkt positief, maar kan leiden tot enorme maandlasten. Indien u een hoog inkomen heeft, bent u ondanks de NHG in veel gevallen op uzelf aangewezen op het moment dat u de woning verkoopt en er een restschuld overblijft. Heeft u teveel spaargeld tot uw beschikking? Ook in dat geval zal u het verlies vanuit uw eigen spaarpot betalen, waarmee NHG de kosten probeert te drukken. Ten derde bestaat er nu de verplichting de woning goed te onderhouden, om een eventuele restschuld zoveel mogelijk te beperken, na een gedwongen verkoop.

Stijging van het aantal afwijzingen

Voordat de spelregels op 1 januari 2014 werden gewijzigd kreeg ongeveer de helft van de gedwongen verkopers een tegemoetkoming toegewezen. Sinds de wijziging is het aantal afwijzingen met 10% gestegen, wat betekent dat meer mensen toch zelf voor de oplossing van het probleem dienen te zorgen. Het valt vooral op dat het aantal afwijzingen vanwege een te hoog inkomen van een van de beide partners een belangrijke rol speelt. Wat dat betreft lijkt het van belang om de NHG regels goed door te nemen, voordat u besluit een dergelijke hypotheek af te sluiten en uzelf te verzekeren van het feit dat u hulp zal ontvangen zodra er problemen ontstaan.

Veel huiseigenaren zijn niet op de hoogte van de wijzigingen met betrekking tot de NHG hypotheek, zoals die per 1 januari van kracht zijn. De kosten voor huiseigenaren die nu een hypotheek willen afsluiten zijn verhoogd, maar ook voor bestaande ‘klanten' kunnen de wijzigingen gevolgen hebben. Uit onderzoek van Wegwijs en Radar blijkt dat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.