Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal hypotheken bij levensverzekeraars neemt flink toe

Aantal hypotheken bij levensverzekeraars neemt flink toe
22 mrt 2014

Stijging in vierde kwartaal

Volgens De Nederlandsche Bank was het vooral het vierde kwartaal van 2013 dat voor een opvallende stijging wist te zorgen. In 2007 was de totale portefeuille van de verschillende levensverzekeraars nog goed voor een bedrag van 20 miljard euro. Alleen al in 2013 kwam hier zo’n 8 miljard aan hypotheken bij, wat aangeeft dat de stijging het laatste jaar behoorlijk was. Van deze stijging was de helft afkomstig uit het vierde kwartaal. Het lijkt erop dat de levensverzekeraars op dat moment inzagen dat de woningmarkt zich op dit moment herstelt, waardoor dit een goed moment is om in te stappen. Of dit uiteindelijk zal leiden tot een verdere positieve ontwikkeling van de markt valt te bezien, maar de eerste tekenen zijn in ieder geval goed.

Overname van hypotheken

De Nederlandsche Bank geeft hierbij overigens wel aan dat de levensverzekeraars de hypotheken in slechts een beperkt aantal gevallen daadwerkelijk zelf verstrekte. In veel van de gevallen ging het om hypotheken die de verzekeraars overnamen van de gelieerde partijen, die het risico op deze manier onder kunnen brengen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat een aantal van de verzekeraars er ook steeds nadrukkelijker voor kiest om zelf hypotheken aan klanten aan te gaan bieden. Verzekeraars hebben geen last van de strengere kapitaaleisen, waardoor ze zich over het algemeen wat flexibeler op kunnen stellen dan de banken die in Nederland actief zijn.

De portefeuille hypotheken van levensverzekeraars nam vorig jaar flink toe. De totale portefeuille groeide van 33 naar 41 miljard, wat betekent dat de levensverzekeraars veel vertrouwen lijken te hebben in de betalingsmoraal van Nederlandse huizenkopers. Al sinds 2007 is er sprake van een gestage groei, maar deze was nog niet eerder zo opvallend groot als afgelopen jaar.