Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Stijging aantal hypotheken dat onder water staat

Stijging aantal hypotheken dat onder water staat
25 mrt 2014

Cijfers over 2014 en 2015

Het CBS kon nog geen uitspraken doen over de stand van zaken begin 2014. De kans is echter groot dat het aantal huishoudens met een hypotheek onder water alleen maar groter is geworden. Ook het gemiddelde bedrag aan onderwaarde nam in 2013 toe, van €52.000 in 2012 naar €61.000 in 2013. Wat dat betreft is de kans groot dat de problemen alleen maar verder zijn toegenomen, iets waar we volgend jaar meer over zullen horen. De grote banken en economen verwachten dat de huizenprijzen in 2014 nog met gemiddeld 2% zullen dalen, om in 2015 weer 1 - 2% te stijgen. Wat dat betreft zijn de problemen nog niet voorbij, waardoor meer mensen hiermee te maken kunnen krijgen.

Opgebouwde tegoeden niet meegenomen

Het CBS tekent echter aan dat het bij het berekenen van het aantal huishoudens geen rekening houdt met de opgebouwde spaar- en beleggingstegoeden, binnen aflossingsvrije hypotheken in combinatie met een dergelijke constructie. Het is wat dat betreft mogelijk dat een hypotheek onder water staat, maar dat hier aan de andere kant voldoende spaartegoed tegenover staat. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat veel mensen te maken hebben met een hypotheek onder water, zonder dat zij aan de andere kant voldoende kapitaal bezitten. Wat dat betreft zijn de problemen op de woningmarkt voorlopig nog niet voorbij.

Begin 2013 stonden ruim 1,4 miljoen hypotheken onder water. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. De hypotheekschuld van deze huishoudens is groter dan de waarde van de eigen woning. Een jaar eerder ging het nog om 1,1 miljoen huishoudens, waardoor er sprake is van een stijgende lijn. Dit kan bij een gedwongen verkoop tot een restschuld en financiële problemen leiden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.