Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenprijzen inmiddels acht maanden stabiel

Huizenprijzen inmiddels acht maanden stabiel
29 mrt 2014

Kleine daling huizenprijzen

De huizenprijzen zakken nog wel iets, in februari waren de huizen bijvoorbeeld 1,7% goedkoper dan een jaar eerder in dezelfde maand. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling is echter maar klein in vergelijking tot de 7 - 9% per jaar die er de laatste jaren steeds vanaf ging. Wat dat betreft lijken de huizenprijzen op dit moment te stabiliseren. De laatste 8 maanden is er eigenlijk nog maar nauwelijks sprake van een verschil, al ligt de gemiddelde prijs nog altijd lager dan die van vorig jaar. Het lijkt er echter op dat we de bodem hebben bereikt en het nu mogelijk wordt om de weg naar boven in te zetten. Met name huiseigenaren die hun hypotheek onder water zien staan zullen niet op dat moment kunnen wachten.

Woningverkopen trekken aan

Rabobank-analist Pieter van Dalen is voorzichtig positief over de huizenmarkt, onder andere vanwege het feit dat het aantal verkopen weer aantrekt. Sinds het uitbreken van de crisis zijn er niet meer zoveel woningen verkocht als in januari en februari van dit jaar. Het lijkt erop dat de consument het vertrouwen weer heeft om een eigen woning te kopen, iets dat de markt als geheel er weer bovenop kan helpen. Dat neemt aan de andere kant echter niet weg dat de verschillen tussen provincies en verschillende type woningen nog groot zijn, waardoor nog niet overal de vlag uit kan.

De huizenmarkt in Nederland lijkt de grootste klappen inmiddels achter de rug te hebben. De huizenprijzen liggen al 8 maanden op min of meer hetzelfde niveau, waardoor de storm lijkt te zijn gaan liggen. De huizenprijzen dalen nog wel iets, maar dankzij het aantrekkelijke aantal verkopen zou daar wel eens snel verandering in kunnen komen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.