Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Geen provisieverbod voor klanten met betalingsproblemen

Geen provisieverbod voor klanten met betalingsproblemen
31 mrt 2014

Uitzondering in de wet vanaf 2015

De minister is van mening dat hypotheeknemers met (dreigende) betalingsproblemen niet voor de kosten van een hypotheekadvies op zouden moeten draaien. Vanwege het provisieverbod kunnen adviseurs nu niet anders dan de rekening naar de klant te sturen, of het advies gratis aan te bieden. Indien het plan doorgang vindt kan de klant in nood voortaan gebruik maken van een gratis hypotheekadvies, maar mag de adviseur de hypotheekverstrekker daar een rekening voor sturen. Het lijkt erop dat deze uitzondering in de wet er vanaf 2015 zal gaan komen. De minister wil er op die manier voor zorgen dat de zorgelijke hypotheken uiteindelijk niet tot wanbetalingen zullen leiden. Juist door klanten gratis te helpen wordt het volgens hem mogelijk om ze uiteindelijk beter van dienst te zijn en ze de hypotheek af te laten betalen.

SNS Reaal motor achter de wijziging

Het lijkt erop dat SNS Reaal de motor is achter de plannen van de minister. De bankverzekeraar heeft zelf maar weinig hypotheekadviseurs in dienst, maar heeft dat uitbesteed aan franchisenemers. Zij zijn zelfstandig adviseurs die vallen onder het provisieverbod, waardoor ze de bank geen rekening meer mogen sturen voor het advies. Dat betekent in de praktijk dat consumenten in betalingsproblemen geen gebruik kunnen maken van een goed advies, omdat ze dit niet kunnen betalen. De uitzondering op het provisieverbod moet hier verandering in brengen, zodat de groep die het hard nodig heeft de mogelijkheid krijgt om gebruik te maken van een goed hypotheekadvies.

Zelfstandig adviseurs die hun klanten adviseren over hypotheken moeten hun rekeningen voortaan toch weer naar de hypotheekverstrekker kunnen sturen, mits er sprake is van betalingsproblemen of een dreigende lastige financiële situatie. Dat vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, waardoor er een wijziging van het provisiebod aanstaande lijkt.