Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Mogelijke zeepbel Britse woningmarkt

Mogelijke zeepbel Britse woningmarkt
1 apr 2014

Dure gemiddelde woning in Londen

De stad zou hier op meerdere manieren last van kunnen krijgen, waardoor het van belang is om een mogelijke bubbel te voorkomen. De gemiddelde woning in Londen kost inmiddels 458.000 pond, een stijging van ruim 13% ten opzichte van vorig jaar. Londen is daarmee de duurste stad om in te wonen in het Verenigd Koninkrijk. Zelfs in het welvarende Zuidoost Engeland ligt de gemiddelde prijs op ‘maar’ 318.000 pond, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar. Landelijk gezien namen de prijzen met ongeveer 6,8% toe, tot 254.000 pond. Wales kent op dit moment een gemiddelde prijs van 166.000 pond, waardoor de huizen daar over het algemeen nog goed betaalbaar zijn.

Flinke stijging de komende jaren

Bovendien verwacht het Office for Budget Responsibility (ORB) dat de prijzen de komende tijd nog flink toe zullen nemen. Zij maakten hiervoor een berekening en verwachten dat de prijzen de komende 5 jaar met nog eens 30% toe zullen nemen. Met name prins Charles hamert erop dat er geen sprake is van een duurzame stijging van de huizenprijzen. Dit kan op termijn tot problemen leiden, maar zorgt er nu al voor dat veel groepen Engelsen niet langer in de stad kunnen wonen. Wat dat betreft lijkt er sprake te zijn van een scheve ontwikkeling, die de markt zelf niet zomaar kan herstellen.

Het Verenigd Koninkrijk lijkt te maken te hebben met een aanstaande bubbel op de woningmarkt. Met name in Londen lopen de prijzen de laatste tijd flink op, waardoor de woningen er haast onbetaalbaar zijn geworden. Zelfs prins Charles besloot zich in de discussie te mengen. Hij stelt dat de hoge huizenprijzen ervoor zorgen dat talentvolle jonge mensen de stad mijden.