Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Wat betekent het voorlopig koopcontract voor mij?

Wat betekent het voorlopig koopcontract voor mij?
3 apr 2014

Voorlopig koopcontract is niet vrijblijvend

Houd er rekening mee dat het voorlopig koopcontract praktisch gelijk is aan het definitieve contract, al heeft u nog enkele mogelijkheden om van de koop af te zien. Dit lukt eigenlijk alleen wanneer u de financiering niet rond krijgt. In alle andere gevallen bent u een bindende overeenkomst aangegaan en dient u de woning uiteindelijk te kopen. Uiteraard heeft u 3 dagen bedenktijd om van de koop af te zien, zonder dat dit gevolgen met zich mee zal brengen. Na die periode kunnen alleen de ontbindende voorwaarden er nog voor zorgen dat het om een ‘voorlopig’ contract gaat. In alle andere gevallen heeft u eigenlijk al een definitief koopcontract getekend, maar krijgt u de kans om de financiering op een degelijke manier rond te maken.

Zorg voor een correct koopcontract

Laat het voorlopig koopcontract bij voorkeur controleren door een makelaar of een jurist, bijvoorbeeld een van Vereniging Eigen Huis. Op die manier kunt u na laten gaan of het contract voldoet aan de wettelijke en uw eigen eisen, zodat u de woning aan kunt schaffen. Over het algemeen zal de makelaar of een notaris het koopcontract opstellen, maar ook een verkoper en koper kunnen dit doen. Met name in die gevallen is het van belang om na te (laten) gaan of er geen vreemde zaken in staan. Op die manier kunt u er zeker van zijn dat u een degelijk voorlopig koopcontract tekent, op basis waarvan u uw eigen woning aan kunt kopen.

Bent u van plan een huis te kopen? Dan tekent u na het overeenkomen van de koopsom een voorlopig koopcontract. Houd er echter rekening mee dat dit minder vrijblijvend is dan veel mensen denken, het voorlopig koopcontract correct dient te zijn, u de financiering nog rond dient te krijgen en het verstandig is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online