Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Goed eerste kwartaal voor hypotheekmarkt

Goed eerste kwartaal voor hypotheekmarkt
5 apr 2014

Opbouw in het aantal aanvragen

Dorine van Basten, directeur van het HDN, geeft bovendien aan dat er sprake was van een opbouw door de eerste 3 maanden heen. In januari kreeg men zo’n 12.000 aanvragen, een maand later waren dat er al bijna 14.000 en in maart kwamen er zelfs 15.500 aanvragen binnen. Aan de andere kant dienen we er rekening mee te houden dat de wijzigingen in wet- en regelgeving er vorig jaar voor zorgde dat er sprake was van een slecht eerste kwartaal. Het is wat dat betreft niet vreemd dat we dit jaar beter van start zijn gegaan. Toch ligt het aantal aanvragen dit jaar ook al hoger dan in de eerste 3 maanden van 2011 en 2012, jaren waren de oude hypotheekregels nog van kracht waren.

Traditioneel lager begin van het jaar

De eerste 3 maanden van 2014 hebben de afsluitende maanden van 2013 echter niet kunnen overtreffen. Dat is op zich niet vreemd, aangezien het laatste kwartaal traditioneel een sterk is. Veel mensen willen graag nog voor het eind van het jaar een eigen woning kopen en vragen daar een hypotheek voor aan. Het is de hoop dat de goede cijfers door zullen zetten, ook in het tweede kwartaal en de rest van het jaar. 2014 kan dan een goed jaar worden voor de woningmarkt, waardoor het vertrouwen onder consumenten waarschijnlijk alleen maar verder toe zal nemen.

De hypotheekmarkt in Nederland heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde in totaal bijna 41.500 aanvragen voor hypotheken. Dat betekent een stijging van 50% ten opzichte van de eerste 3 maanden van 2013. Het lijkt er wat dat betreft op dat de consument het vertrouwen in de woningmarkt weer terug heeft.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.