Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Minder gedwongen huizenverkopen tijdens eerste kwartaal

Minder gedwongen huizenverkopen tijdens eerste kwartaal
7 apr 2014

Meer verkopers met een restschuld

De toename van het aantal verkopers met een restschuld lag in de lijn der verwachting. Dit heeft volgens de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) te maken met het feit dat de huizenprijzen nog altijd dalen. Hierdoor zijn veel woningen (dieper) onder water komen te staan en leidt een gedwongen verkoop vaker tot een restschuld. Gemiddeld genomen heeft het waarborgfonds €38.400 aan verlies uit moeten keren, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog €37.830 was. Op het moment dat de huizenprijzen stabiliseren of deze weer gaan stijgen zal ook het aantal verkopen met verlies afnemen. Dat er minder gedwongen verkopen plaatsvinden is in ieder geval een eerste positief signaal, waardoor de rest vanzelf zal volgen.

Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

De cijfers met het oog op de gedwongen verkopen en verkopen met restschuld hebben betrekking op woningen die kopers kochten met de Nationale Hypotheekgarantie. Dit is een waarborgfonds dat zorgt voor een garantie, met het oog op de verkooprijs van de woning. Moet een huizenbezitter de woning buiten zijn schuld om verkopen en gebeurt dit met een verlies? Dan kan NHG het verlies kwijtschelden, waardoor er geen restschuld over zal blijven. De regels van de NHG zijn per 1 januari 2014 overigens flink aangescherpt. Dit heeft te maken met het economische herstel dat er plaatsvindt, maar ook met het grote aantal woningen dat op dit moment nog onder water staat.

Het aantal gedwongen verkopen van woningen is in het eerste kwartaal lager uitvallen dan in de drie maanden daarvoor. Het ging tijdens de start van 2014 om in totaal 1272 woningen, terwijl dat er in het laatste kwartaal nog 1313 waren. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat 13% meer van de huiseigenaren de woning met een restschuld diende te verkopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.