Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Financiering restschuld voor duizenden huishoudens een probleem

Financiering restschuld voor duizenden huishoudens een probleem
8 apr 2014

Maatregelen restschuld

Het kabinet neemt de laatste jaren verschillende maatregelen, om te voorkomen dat huishoudens met een dergelijke restschuld te maken krijgen. Het is bijvoorbeeld al mogelijk om de rente over de financiering van deze restschuld 10 jaar af te trekken van de inkomstenbelasting. Daarnaast hoeft de bank de schuld niet mee te tellen bij het berekenen van de loan-to-value ratio, om aan de richtlijnen te voldoen. Wat dat betreft probeert de overheid er op verschillende manieren voor te zorgen dat huishoudens met een restschuld daar ook weer vanaf kunnen komen. Nu blijkt dat veel banken de huishoudens echter geen nieuwe hypotheek willen verstrekken. Helaas heeft niet iedereen een hypotheek met NHG, waardoor de schuld in een aantal gevallen volledig zelf afbetaald dient te worden.

Restschuld voorkomen

Het is als huiseigenaar daarom van belang om het risico op een restschuld zo klein mogelijk te maken. Het is in ieder geval verstandig om al tijdens de eerste jaren van de hypotheek bedragen (extra) af te lossen. De annuïtaire en lineaire hypotheek verplichten huiseigenaren direct te gaan aflossen, maar de aflossingsvrije hypotheek doet dat bijvoorbeeld niet. Wat dat betreft zouden we ons meer bewust moeten worden van het risico dat een hypotheek op een eigen woning met zich meebrengt, om dergelijke problemen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen en de restschulden tot een minimum te beperken.

Duizenden Nederlanders hebben te maken met een restschuld, maar kunnen deze niet onderbrengen in een nieuwe hypotheek. Dat blijkt uit een brief die minister Stef Blok aan de Tweede Kamer schrijft. Hij heeft hierin aan dat in 2013 4.500 huishoudens te maken kregen met een restschuld die zij niet opnieuw konden financieren. De gemiddelde schuld bedroeg €60.000.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online