Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nederlander wendt spaargeld aan voor aflossen hypotheek

Nederlander wendt spaargeld aan voor aflossen hypotheek
10 apr 2014

Grote afname van het spaarsaldo

Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarmee Wegwijs.nl is gaan rekenen. Alleen in 1994 en 1997 werd er net als het afgelopen jaar meer geld van de bank gehaald dan er aan de andere kant op geplaatst. De afname van het spaargeld was toen echter minder sterk, aangezien het ging om 1,06% en 0,34% daling. Het is wat dat betreft opvallend dat we het afgelopen jaar relatief veel geld van onze spaarrekening hebben gehaald. Wegwijs.nl denkt dat dit vooral komt door de bedragen die we hebben opgenomen om de hypotheek af te lossen. Daarnaast zag een deel van Nederland het inkomen flink dalen, waardoor het spaargeld nodig bleek om in de maandelijkse kosten te voorzien.

Consumptie loopt nog altijd terug

Een daling van het spaarsaldo zou in theorie ook te maken kunnen hebben met het aantrekken van de economie, op het moment dat we weer meer uit gaan geven. Het lijkt er echter niet op dat dit het geval is, aangezien de consumptie door huishoudens nog altijd terugloopt. Het CBS houdt de spaarsaldi sinds 1991 bij. We hebben sinds dat moment nog niet te maken gehad met een dergelijk grote daling. De komende tijd zal uit moeten wijzen of de totale hypotheekschuld van Nederland inderdaad is afgenomen en of we er op die manier voor weten te zorgen dat er minder mensen achterblijven met een restschuld.

Nederlanders haalden het afgelopen jaar voor het eerst sinds tijden weer meer geld van de bank, dan dat ze er aan de andere kant op stortten. Wanneer we het ontvangen saldo aan rente niet meetellen daalde het spaarsaldo tussen maart vorig jaar en maart van dit jaar met 1,2%. Het lijkt erop dat consumenten het geld vooral van hun spaarrekening haalden om de hypotheek af te lossen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.