Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

DNB rekent op meer hypotheekachterstanden in Nederland

DNB rekent op meer hypotheekachterstanden in Nederland
12 apr 2014

Flinke daling van de huizenprijzen

DNB stelt vast dat de huizenprijzen in Nederland vanaf 2008 met ongeveer 21% zijn gedaald. Hierdoor staat inmiddels 1 op de 3 hypotheken op woningen onder water, wat betekent dat de hypotheekschuld groter is dan de waarde van het huis. Met name jonge huizenbezitters hebben te maken met hypotheken die onder water staan. Het zijn aan de andere kant echter vooral de ouderen die een aflossingsvrije hypotheek hebben. Zij lopen echter weinig risico, omdat ze daarnaast doorgaans voldoende vermogen op hebben weten te bouwen. Het was opvallend genoeg echter deze groep woningbezitters die in 2013 besloot om het grootste deel van de vrijwillige extra aflossingen te doen. De jongere huizenbezitters hebben daar doorgaans de middelen niet voor. Bij werkloosheid of andere inkomstendalingen krijgen zij het eerst te maken met betalingsachterstanden op de hypotheek.

Risico’s voor banken blijven beperkt

Ondanks de verwachte stijgingen van het aantal betalingsachterstanden verwacht DNB overigens geen grote problemen. De achterstanden zullen verder oplopen, maar de banken hebben voldoende kapitaalreserves achter de hand om de problemen op te kunnen vangen. Het zwaarste stressmodel leverde op de totale portefeuille van 700 miljard euro aan hypotheekschulden een verlies per jaar op van maximaal 2 miljard euro. Dat is iets meer dan 20% van het bufferkapitaal dat de banken aanhouden om een dergelijke situatie op te vangen. Voorlopig lijken er wat dat betreft geen problemen te ontstaan als het gevolg van de betalingsachterstanden.

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat meer mensen te maken zullen krijgen met een achterstand op hun hypotheek. Met name oudere huiseigenaren hebben het laatste jaar veel afgelost op hun hypotheekschuld, terwijl jongere huizenbezitters het aan de andere kant juist lastig hebben. Dat blijkt uit het Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) van DNB.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.