Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Volledig herstel woningmarkt kan nog 10 jaar duren

Volledig herstel woningmarkt kan nog 10 jaar duren
17 apr 2014

Prijzen voor het eerst gestegen

Het eerste kwartaal van 2014 liet een eerste herstel van de woningmarkt zijn. De prijzen van woningen stegen met 1,2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De gemiddelde prijs van een huis bedraagt nu €200.900. Het is volgens Conijn vooral de lage rente die er op dit moment samen met de lage prijzen voor weet te zorgen dat er sprake is van een licht herstel. De groep met potentiële kopers heeft lang gewacht, maar er komt een omslagpunt waarop men massaal toehapt. Dat punt lijkt nu te zijn gekomen, waardoor het volgens hem niet vreemd is dat de markt zich weer een beetje positiever ontwikkelt.

Patiënt nog niet beter

Dat neemt volgens hem aan de andere kant niet weg dat de patiënt nog altijd niet beter is. Ongeveer 30% van de woningen heeft een hypotheekschuld groter dan de woningwaarde, waardoor deze huizen financieel onder water staan. Het zijn de woningen van mensen die 8 - 10 jaar geleden een woning hebben gekocht, die er nu niet meer vanaf kunnen zonder een flink verlies te nemen. Deze woningen komen voorlopig niet beschikbaar, waardoor de markt nog een tijd lang verstoord zal blijven. Het zal volgens de hoogleraar nog ongeveer 10 jaar duren, voordat we weer kunnen spreken van een gezonde woningmarkt, waarop ook de prijzen van de huizen zich op een gezonde manier zullen ontwikkelen.

Een volledig herstel op de woningmarkt kan nog 10 jaar duren, dat stelt Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt. De woningprijzen zullen volgens hem ook dit kwartaal verder herstellen, maar dat neemt volgens hem nog niet weg dat de patiënt nog altijd niet beter is. Wat dat betreft gaan we een periode van kleine stijgingen in, die de enorme dalingen nog niet kunnen goedmaken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.