Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt voorlopig nog niet gezond

Woningmarkt voorlopig nog niet gezond
19 apr 2014

Tweedeling op de woningmarkt

Er is volgens Hukker van NVM sprake van een belangrijke tweedeling op de huizenmarkt. Slechts in een aantal regio’s in Nederland lopen de prijzen op dit moment alweer op. Bovendien geldt dat niet voor alle huizentypen. Wat dat betreft moeten we voorzichtig zijn met het spreken van een herstel. Het gaat op sommige fronten weer wat beter, maar er is nog geen reden voor opluchting of andere positieve geluiden. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de stijging van de eerste prijzen eerder is gekomen dan NVM verwacht had. In het eerste kwartaal van 2014 liepen de prijzen met 1,2% op, wat de eerste stijging in 3 jaar tijd was.

Vrijstaande woningen

Het zijn vooral de vrijstaande woningen die nog altijd last hebben van de dalende prijzen. Deze worden over het algemeen alleen nog maar minder waard. Ongeveer een derde van de woningen die 3 jaar of langer te koop staan is een vrijstaande woning, wat bovendien aangeeft dat ze lastig te verkopen zijn. Het aantal potentiële kopers is vooral groot bij de meer voordelige huizen, waardoor die nu kunnen profiteren van het voorzichtig aantrekken van de markt. Boven de €300.000 is de woningmarkt nog altijd niet erg dynamisch en lijkt er wat dat betreft nog geen sprake van herstel, terwijl makelaars aan de andere kant van de markt soms al krapte zien ontstaan.

De woningmarkt lijkt zich weer licht te herstellen, maar het is volgens Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) van belang om niet te vroeg te juichen. Hij stelt dat de woningmarkt nog lang niet gezond is. Een kleine stijging van de prijzen nu hoeft niet te betekenen dat alle problemen inmiddels achter de rug zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.