Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Tienduizenden ouders doen schenking aan kinderen

Tienduizenden ouders doen schenking aan kinderen
21 apr 2014

Regeling tot januari 2015

Het gaat om een regeling die geldt tot januari 2015. Het is tijdelijk mogelijk om tot maximaal €100.000 belastingvrij te schenken. Dit mag in meerdere richtingen, maar het zijn vooral de ouders die schenkingen doen aan de kinderen. Veel van de vermogende ouders hebben zelf een behoorlijk kapitaal opgebouwd, bijvoorbeeld vanwege een flinke overwaarde op een inmiddels verkochte woning. Het is niet duidelijk welk bedrag men in totaal geschonken heeft aan de kinderen. De regeling loopt nog tot januari 2015, waardoor de kans groot is dat nog behoorlijk wat meer mensen er gebruik van zullen maken. Op het moment dat de ontvanger het geld gebruikt voor de aankoop van een eigen woning of aflossing van de hypotheek hoeft hij of zij daar geen erfbelasting over te betalen.

Eigen vermogen verminderen

Vermogende ouderen kiezen hiermee in een aantal gevallen bewust voor het helpen van hun kinderen, maar het helpt aan de andere kant ook om belastingen en andere bijdragen te ontlopen. Ouderen proberen hun eigen vermogen te verminderen, omdat ze daardoor bijvoorbeeld minder AWBZ-premie hoeven te betalen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de kinderen over dit gedeelte in ieder geval geen erfbelasting hoeven te betalen. Indien het geld op de rekening zou blijven staan en het na januari 2015 alsnog bij de kinderen terechtkomt zou dit wel het geval zijn, aangezien het fiscale voordeel dan niet meer beschikbaar is voor dergelijke schenkingen aan kinderen.

Tienduizenden ouders hebben er al voor gekozen om hun kinderen belastingvrij een schenking te doen, waarmee zij een huis kunnen kopen of extra kunnen aflossen op de hypotheek. In 5 maanden tijd besloten zo’n 34.000 Nederlanders gebruik te maken van de tijdelijke regeling, die een dergelijke schenking op een fiscaal aantrekkelijke manier mogelijk maakt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.