Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Verhuizen en een nieuwe hypotheek kan tot hogere maandlasten leiden

Verhuizen en een nieuwe hypotheek kan tot hogere maandlasten leiden
24 apr 2014

Maximaal 50% aflossingsvrij

Sinds 1 januari 2013 is het niet langer mogelijk om 100% van de hypotheek aflossingsvrij te lenen. In plaats daarvan kunt u nog maximaal 50% aflossingsvrij lenen, op de rest van het benodigde bedrag dient u direct te gaan aflossen. Dat betekent in veel gevallen dat de maandlasten wat hoger zullen zijn. U betaalt immers niet alleen meer rente, er komt ook een stukje aflossing bij. Dit helpt u om de hypotheekschuld al vanaf het begin kleiner te maken en er daarmee voor te zorgen dat u het risico op onderwaterstand van uw hypotheek kunt verkleinen. Het is echter van belang om hier rekening mee te houden, op het moment dat u van plan bent om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Indien u de hypotheek gewoon door kunt laten lopen met behulp van een verhuisregeling is hier geen sprake van.

Hypotheekadviseur inschakelen

Wilt u zelf weten wat een verhuizing voor u betekent en op welke maandlasten u dient te rekenen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Kijk goed naar uw huidige situatie en de maandlasten en berekenen wat de maandlasten in de nieuwe situatie zullen worden. Indien u dient te gaan aflossen is de kans groot dat de maandlasten flink op zullen lopen. Aan de andere kant is het dan minder noodzakelijk om zelf te sparen voor extra aflossingen op de hypotheek.

Veel mensen die van plan zijn te verhuizen weten niet goed wat dit kan betekenen voor hun maandlasten. In een aantal gevallen lopen de maandlasten op, bijvoorbeeld omdat u niet langer gebruik kunt maken van een aflossingsvrije hypotheek. Het is verstandig om rekening te houden met de nieuwe hypotheekregels, die gelden voor nieuwe hypotheken die we afsluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.