Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Veel mensen overzien maandlasten nieuwe hypotheek niet goed

Veel mensen overzien maandlasten nieuwe hypotheek niet goed
26 apr 2014

Lage rente op nieuwe hypotheek

De lage rente van dit moment maakt het interessant om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Vooral wanneer de oude hypotheek een relatief hoge rente kende is het ondanks de boeterente in een aantal geval verstandig om een totaal nieuwe hypotheek af te sluiten voor de aankoop van de nieuwe woning. Er kan sprake zijn van een kleine restschuld, maar veel consumenten maken zich geen zorgen over de financiering daarvan. Zij gaan er dankzij de lagere rente vanuit dat de maandlasten ongeveer gelijk zullen blijven. Lang niet iedereen houdt echter rekening met het feit dat u over hypotheken gesloten na 1 januari 2013 al direct dient te gaan aflossen. Voorheen was het goed mogelijk een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, iets wat veel mensen gedaan hebben.

Aflossen op de hypotheek

Een nieuwe hypotheek vraagt vaak om zowel een betaling van rente, als een stuk aflossing per maand. Dat betekent dat de netto maandlasten (de aflossingen zijn niet fiscaal aftrekbaar) flink hoger uit kunnen vallen, dan men tot op dat moment gewend is. Dit zorgt ervoor dat veel consumenten die nadenken over verhuizen zich vergissen in de kosten waar ze rekening mee dienen te houden. Het is om die reden verstandig om tijdig een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur en vooral te vragen naar de bruto en netto maandlasten bij een eventuele nieuwe hypotheek.

Veel consumenten met een eigen huis overzien de mogelijk hogere maandlasten niet goed, waar ze na een verhuizing mee te maken kunnen krijgen. Veel stellen willen bijvoorbeeld graag een woning met een grotere tuin en gaan daarom op zoek naar een wat duurdere woning. Ze verhogen hun hypotheek bijvoorbeeld van €200.000 naar €250.000 en rekenen daarbij op een scherpe rente.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.