Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Meer mensen met betalingsproblemen door hypotheek

Meer mensen met betalingsproblemen door hypotheek
28 apr 2014

Afname van de stijging

Volgens Peter van den Bosch, directeur van het Bureau Krediet Registratie (BKR), is de stijging lager dan in het halfjaar hiervoor. Dat lijkt aan te geven dat de problemen af beginnen te nemen. Aan de andere kant neemt de groep mensen die te maken heeft met betalingsproblemen omtrent de hypotheek nog altijd toe, terwijl het een van de financiële producten is die we vaak uit alle macht proberen te blijven betalen. Het BKR spreekt bovendien pas van een betalingsachterstand wanneer de achterstand is opgelopen tot 4 maanden of meer. De kans is wat dat betreft groot dat er veel meer consumenten te maken hebben met een achterstand op de hypotheek, of daar binnen geringe tijd mee te maken kunnen krijgen.

Alle hypotheken registreren bij het BKR

Het BKR pleit ervoor om alle hypotheken bij te gaan houden, ook de hypotheken waarop momenteel geen achterstand bestaat. De actuele hoogte van de schuld is op dit moment niet inzichtelijk, terwijl dat volgens de directeur in veel andere landen wel het geval is. Het is volgens het BKR interessant om de hoogte van schulden van mensen te registreren, zodat andere geldverstrekkers daar inzicht in hebben op het moment dat consumenten een aanvraag voor een krediet doen. Op die manier kunnen ze consumenten beter adviseren over de mogelijkheden die ze op dit vlak hebben en de risico’s die zij aan de andere kant lopen.

Het afgelopen halfjaar hebben bijna 9.000 nieuwe huishoudens te maken gekregen met een betalingsachterstand op de hypotheek. Op 1 april was er hierdoor sprake van een groep van ruim 100.000 consumenten met betalingsproblemen op dit vlak. De toename is minder fors dan een half jaar eerder, maar het gaat opnieuw om een flinke groep extra probleemgevallen.