Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Risico-opslag hypotheekrente zelfs voor bijna afgeloste hypotheken

Risico-opslag hypotheekrente zelfs voor bijna afgeloste hypotheken
29 apr 2014

Nieuw rentevoorstel

Huiseigenaren ontvangen veelal een nieuw rentevoorstel na het aflopen van de rentevaste periode, met daarin de risico-opslag. Het blijkt dat de Rabobank, net als veel andere banken, uitgaat van een risico-opslag, wanneer er geen sprake is van Nationale Hypotheek Garantie. Dat betekent dat een ieder die hier geen gebruik van maakt bijvoorbeeld 0,2% extra hypotheekrente dient te betalen, onafhankelijk van de hoogte van de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van de woning. Het helpt wat dat betreft niet om de hypotheek verder af te lossen. Veel huiseigenaren zijn verontwaardigd over het feit dat ze risico-opslag betalen, terwijl een eventuele verkoop van de woning meer dan voldoende op zou leveren om de hypotheekschuld af te lossen, bijvoorbeeld wanneer er betalingsproblemen ontstaan.

Zeer ruime risicocategorie

Uit de reactie van de Rabobank in de studio van TROS Radar bleek dat men het onderscheid maakt tussen drie risico-klassen. Het gaat om de groep met NHG (geen risico), een groep die meer leent dan de woning waard is (hoog risico) en de rest van de huiseigenaren (gemiddeld tot laag risico). Deze laatste groep is echter enorm groot. De Rabobank maakt geen onderscheid tussen huiseigenaren die bijvoorbeeld 40% van de waarde van de woning lenen, of een hypotheek nemen van 80% van de woningwaarde. Dit zorgt ervoor dat ook de huiseigenaren met nog maar een kleine hypotheek een risico-opslag dienen te betalen.

Verschillende banken, zoals de Rabobank, berekenen een risico-opslag bovenop de hypotheekrente, om aanvullende risico's af te kunnen dekken. Uit onderzoek van TROS Radar blijkt dat deze opslag zelfs geldt voor huiseigenaren die hun hypotheek al voor een groot deel hebben afgelost. Zij lopen nog maar nauwelijks risico, terwijl de bank de risico-opslag niet wil laten vervallen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.