Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

OESO adviseert Nederland hypotheekrenteaftrek verder te beperken

OESO adviseert Nederland hypotheekrenteaftrek verder te beperken
1 mei 2014

Starters en hypotheekrenteaftrek

Vanaf 1 januari kunnen starters (en anderen die een nieuwe hypotheek afsluiten) alleen nog maar gebruik maken van hypotheekrenteaftrek wanneer ze direct starten met het aflossen van hun hypotheek. Mensen die al een hypotheek hadden lopen krijgen te maken met een geleidelijke afbouw van de maximale aftrek, van 52% naar uiteindelijk 38%. Er gaat echter een periode van 20 jaar overheen, voordat we het lagere tarief bereiken. Volgens de OESO gaat dat niet snel genoeg en dient het kabinet meer maatregelen te nemen zodra de woningmarkt weer wat verder hersteld is. Het zou volgens hen verstandig zijn om de renteaftrek uiteindelijk te beperken tot 30%, zodat dit in lijn komt met het tarief van de vermogensbelasting. Of het kabinet ook daadwerkelijk zo ver zal willen gaan blijft te bezien.

Aflossen stimuleren

De OESO adviseert het kabinet in ieder geval om mensen zoveel mogelijk te stimuleren hun hypotheekschulden af te gaan lossen, omdat we in Nederland te maken hebben met een enorme schuldenberg. Een versobering van de hypotheekrenteaftrek zou daar enorm bij helpen. Daarnaast is het volgens de OESO verstandig om de maximaal te lenen bedragen verder in te dammen. Op dit moment is het nog altijd mogelijk meer te lenen dan de waarde van de woning, al loopt dit terug tot een maximaal te lenen bedrag ter hoogte van de waarde van de woning. De OESO ziet de maximale lening het liefst teruglopen naar 80% van de waarde hiervan.

Nederland zal de hypotheekrenteaftrek verder moeten beperken, om de enorme schuldenlast af te bouwen. Dat stelt de OESO, de club van rijke industrielanden. Zij zijn van mening dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek een begin zouden moeten maken om deze af te lossen, om in aanmerking te blijven komen voor hypotheekrenteaftrek zoals deze nu beschikbaar is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.