Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Wat kunt u doen aan risico-opslag op uw hypotheekrente?

Wat kunt u doen aan risico-opslag op uw hypotheekrente?
3 mei 2014

Onderhandelen met de bank

Het is in dat geval allereerst verstandig om te gaan onderhandelen met de bank. Met name Rabobank, ING en ABN AMRO staan bekend om de mogelijkheden om te onderhandelen over de hypotheekrente die u er dient te betalen. In een aantal van de gevallen zullen zij u wellicht tegemoet komen, waardoor u een scherpere rente kunt gaan betalen. Wil de bank hier niet in meegaan? Dan is het verstandig om de bank aan te geven dat u actief op zoek zal gaan naar de mogelijkheid om de hypotheek over te sluiten. Dit is als het ware een laatste wapenfeit, dat u kunt gebruiken om de bank verder onder druk te zetten. Indien men hier niet op reageert kunt u spreken met een hypotheekadviseur om na te gaan wat de mogelijkheden daarvoor zijn.

Hypotheek oversluiten

Komt u er met uw eigen bank niet uit en wilt u toch af van de rente-opslag? Verschillende banken als ASR en Argenta rekenen geen opslag en ook bij Delta Lloyd of Huis & Hypotheek hoeft u die niet te betalen. Sterker nog, in een aantal gevallen krijgt u juist een rentekorting. Spreek met uw hypotheekadviseur over de mogelijkheid om de hypotheek over te sluiten. Houd uiteraard rekening met de kosten voor het advies en die van de notaris, aangezien u die terug dient te verdienen met de lagere hypotheekrente die u gaat betalen.

Betaalt u een risico-opslag op uw hypotheekrenteaftrek, terwijl u juist veel overwaarde in uw woning heeft zitten, of u om een andere reden weinig risico loopt? Uit onderzoek van TROS Radar bleek eerder deze week dat bijvoorbeeld de Rabobank, ING Bank en ABN AMRO Bank toch een risico-opslag zullen berekenen, waardoor uw hypotheek enkele tienden van procenten duurder uitvalt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.