Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Er is nog een flinke aflossing op de collectieve hypotheekschuld nodig

Er is nog een flinke aflossing op de collectieve hypotheekschuld nodig
5 mei 2014

Versoepeling van schenkingsrecht

Dat neemt niet weg dat de kans groot is dat er de komende tijd meer extra aflossingen plaats zullen vinden, waardoor de collectieve hypotheekschuld verder af zal nemen. Het is nog altijd mogelijk om tot maximaal €100.000 belastingvrij te schenken, mits de ontvanger het geld gebruikt voor de aflossing van een hypotheek of aankoop van een eigen woning. Tot april 2014 hadden al 34.000 mensen gebruik gemaakt van deze regeling. Uitgaande van een gemiddelde schenking van €50.000 betekent dit een totaalbedrag van zo’n 1,7 miljard aan geld voor eigen woningen, waarvoor we geen hypotheek nodig hebben. Indien we het komende jaar meer gebruik gaan maken van deze regeling kan dat behoorlijk schelen in de totale schuldenberg.

Direct opneembaar vermogen

Nog veel interessanter is aan de andere kant het spaargeld dat we in Nederland beschikbaar hebben op vrij opneembare spaarrekeningen. Het gaat in totaal om zo’n 280 miljard euro, wat betekent dat er ruim voldoende geld beschikbaar is om een belangrijk deel van de hypotheekschulden af te lossen. Indien het spaargeld eerlijk over alle Nederlanders verdeeld zou zijn is er per persoon zo’n €17.000 beschikbaar, wat betekent dat een gemiddeld gezin gemakkelijk enkele tienduizenden euro’s op de hypotheek kan aflossen. Wat dat betreft is de kans groot dat we de collectieve hypotheekschuld het komende jaar verder af zullen lossen, zodat dit wellicht wel een verschil kan gaan maken.

Volgens de berichtgeving van de afgelopen week hebben we in Nederland flink afgelost op de collectieve hypotheekschuld. Wat daar echter niet bij wordt verteld is dat de schuld vanaf 2006 tot 2011 is toegenomen van ruim 516 miljard euro naar zo'n 675 miljard euro. De enkele miljarden aan aflossing zetten wat dat betreft niet direct zoden aan de dijk.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.