Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt in Engeland kan mogelijk crashen

Woningmarkt in Engeland kan mogelijk crashen
8 mei 2014

Dynamiek op de woningmarkt

Sir Jon Cunliffe, een van de plaatsvervangend gouverneurs van de Bank of England, stelt zelfs dat het ‘gevaarlijk’ is om de huidige dynamiek op de woningmarkt in Engeland te negeren. Er is sprake van een flinke stijging van de huizenprijzen, terwijl de daadwerkelijke waarde van de woningen aan de andere kant niet zo snel toe kan nemen. Hij waarschuwt daarom voor een ‘scherpe correctie’ naar beneden. Dit kan er onder andere toe leiden dat huishoudens die nu een hoge hypotheek afsluiten, tegen die tijd met grote schulden komen te zitten. Ook in Nederland hebben we op dit moment te maken met dat probleem. Een aanzienlijk deel van de woningen in Nederland staat ‘onder water’, wat betekent dat de hypotheekschuld groter is van de waarde van de woning die daar tegenover staat.

Enorme verkoopwaarde appartement in Londen

Aanleiding voor de waarschuwing vanuit diverse hoeken is onder andere de verkoop van een appartement in Londen in de buurt van Hyde Park. Hier werd het recordbedrag van 140 miljoen pond voor betaald, wat gelijk staat aan zo’n 170 miljoen euro. Nog nooit eerder werd een appartement in Londen voor een dergelijk bedrag verkocht. Indien de huizenmarkt inderdaad een crash zal vertonen is de kans groot dat vooral de duurdere woningen veel aan waarde zullen verliezen. Des te langer de huidige stijging aanhoudt, des te groter de gevolgen bij een eventuele crash zullen zijn en des te meer mensen daarmee te maken kunnen krijgen.

De Britse woningmarkt laat al enige tijd een flinke stijging van de huizenprijzen zien. Dat lijkt op zich goed nieuws, maar economen waarschuwen dat dit uiteindelijk ook een crash tot gevolg kan hebben. Ook de Britse Centrale Bank heeft nu aangegeven dat het niet gerust is op de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.