Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenprijzen nemen volgens Rabobank weer toe in 2014 en 2015

Huizenprijzen nemen volgens Rabobank weer toe in 2014 en 2015
13 mei 2014

Bijgestelde raming

Vorig kwartaal gingen de economen van de Rabobank nog uit van een beperkte prijsstijging van 0,3 procent voor heel 2014. Zij hebben de raming nu bijgesteld. Bovendien verwachten ze dat er 130.000 - 140.000 woningen verkocht zullen worden, daar waar dit er eerder nog 120.000 zouden zijn. De Rabobank geeft aan dat het merkt dat het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt verder is toegenomen. Dankzij de lage prijzen van de huizen en het gunstige niveau van de hypotheekrente hebben veel consumenten de mogelijkheid om een eigen huis te kopen. De combinatie van factoren leidt tot een groeiend vertrouwen onder consumenten, waardoor de woningmarkt de kans krijgt om uit het dal te kruipen.

Hogere verkoopaantallen

Het eerste kwartaal van 2014 liet qua verkoopaantallen een record zien, sinds 2008. De huizenprijzen lagen gemiddeld nog wel iets lager dan een jaar geleden, maar de Rabobank is van mening dat we inmiddels het omslagpunt bereikt hebben en de huizenprijzen nu ieder jaar weer een beetje toe zullen nemen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) constateerde eerder al dat er meer woningen verkocht worden. Zij gaan bovendien uit van een hogere prijsstijging, zij rekenen op 2 - 5 procent in 2014. Het lijkt wat dat betreft duidelijk dat de prijzen waarschijnlijk weer iets op zullen lopen, al is het de vraag met hoeveel procent dit gemiddeld het geval zal zijn.

De Rabobank gaat er vanuit dat de huizenprijzen dit jaar weer zullen stijgen. Het economisch bureau van de bank rekent op een stijging van de prijzen van 0 - 1 procent. Bovendien zal daar volgend jaar nog eens 1 - 3 procent bij komen. Daarnaast zal het aantal verkopen de komende jaren verder aantrekken, waardoor de woningmarkt zich verder kan herstellen.