Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek aflossen vormt populair alternatief voor sparen

Hypotheek aflossen vormt populair alternatief voor sparen
17 mei 2014

Sparen en beleggen

Deelnemers aan het onderzoek hadden de keuze uit beleggen, het spaargeld vastzetten op een deposito, extra aflossen op de hypotheek of het spaargeld gewoon op de rekening te laten staan. Op dit moment bedraagt de maximale spaarrente op een dergelijke rekening 1,75%, waardoor dat in ieder geval niet veel oplevert. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 11% ervoor kiest om het spaargeld vast te zetten op een deposito, waarbij de vergoeding aan rente een belangrijke motivator lijkt. Het belegging wist 16% van de mensen aan te spreken. Dit brengt iets meer risico met zich mee, maar kan tegelijkertijd ook een hoger rendement opleveren. De kans is groot dat weer meer consumenten hiervoor gaan kiezen wanneer de aandelenmarkt zich verder positief ontwikkelt.

Extra aflossen op de hypotheek

Het is echter vooral het extra aflossen op de hypotheek waar een grote groep consumenten voor kiest. 42% van de deelnemers uit het onderzoek vond dit het beste alternatief voor het beschikbare spaargeld. 31% van de mensen verkoos het geld gewoon op de rekening te laten staan en betere tijden af te wachten. Het lijkt er daarmee op dat spaarders vooral op zoek zijn naar veiligheid en zekerheid. Het aflossen op de hypotheek kan een onder water stand van deze lening voorkomen, waardoor men de vrijheid behoudt om de woning zonder restschuld te verkopen en te verhuizen wanneer daar de behoefte aan is.

De overheid en de banken stimuleren huiseigenaren om extra af te lossen op de hypotheek, om te voorkomen dat deze eventueel onder water kan komen te staan. De aansporing lijkt behoorlijk wat navolging te krijgen, maar blijkt dit ook daadwerkelijk uit antwoorden van consumenten? Wegwijs stelde consumenten met een hypotheek de vraag wat zij zouden doen met extra geld achter de hand.