Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt in Nederland kruipt verder uit het dal

Woningmarkt in Nederland kruipt verder uit het dal
19 mei 2014

Stijging aantal verkochte woningen

De verschillende organisaties zien vooral het aantal verkopen van woningen toenemen, iets dat een belangrijke rol speelt binnen het herstel van het vertrouwen en de uiteindelijke woningmarkt. Naar verwachting zullen er dit jaar 130.000 - 140.000 woningen verkocht worden. Dat zouden er een stuk meer zijn dan de 110.000 woningen die het afgelopen jaar werden verkocht. Er was toen sprake van een dieptepunt, wat betekent dat een stijging dit jaar aan kan tonen dat de grootste problemen inmiddels achter ons liggen. Bovendien verwachten de banken en de makelaars dat de huizenprijzen dit jaar met weer ongeveer een procent zullen gaan stijgen. Volgend jaar kan zich zelfs een stijging van 3% voor gaan doen. Er is nog altijd sprake van een woningtekort op de Nederlandse markt, wat het opdrijven van de prijzen verder in de hand zou kunnen werken.

Bodem ligt achter ons

Het is volgens de banken en de makelaars in ieder geval van belang om in te zien dat de bodem inmiddels achter ons ligt. De grootste problemen op de woningmarkt lijken achter de rug, waardoor het nu mogelijk is om de weg naar boven weer in te zetten. De huidige berichtgeving komt echter naar buiten op het moment dat duidelijk is geworden dat de huizenprijzen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nog met 1,5% zijn gedaald. Dat neemt echter niets weg bij het vertrouwen van de verschillende instanties en bedrijven.

De woningmarkt zal de komende tijd verder uit het dal kruipen, waardoor ook het consumentenvertrouwen verder toe zal nemen. Dat stelt onder andere de Rabobank, in de kwartaalcijfers die men onlangs bekendmaakte. Ook andere banken en bijvoorbeeld makelaars zien de toekomst met vertrouwen tegemoet, nu de woningmarkt weer wat verder lijkt aan te trekken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.