Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Geveilde woningen brengen weer meer op

Geveilde woningen brengen weer meer op
20 mei 2014

Boven de voorspelde koopprijs

In bepaalde gevallen stijgt de prijs niet alleen uit boven de verwachting, maar zelfs boven de voorspelde koopprijs op de vrije markt. Zowel de banken als de taxateurs geven inderdaad aan dat de woningen het laatste jaar meer opbrengen dan gedacht, waardoor bijvoorbeeld de verliezen voor de bank beperkt blijven. Van Heeswijk analyseerde zelf de verkoop en opbrengst van 45 panden in Rotterdam en Amsterdam, waarvoor hij bij de veiling betrokken was. Het gaat om woningen die geveild werden tussen augustus 2013 en maart 2014. De stijgende opbrengsten uit veilingen vormen goed nieuws voor de banken en de taxateurs, maar ook voor consumenten die daardoor minder snel met een restschuld achter zullen blijven na de verkoop van hun woning.

Meer dan de executiewaarde

In veel van de gevallen brengen de woningen tijdens een veiling in ieder geval meer op dan de executiewaarde, die in vaak lager ligt dan de hypotheekschuld. Dit betekent dat er een kleine restschuld overblijft, of dat er zelfs sprake is van een overwaarde. De huizen brachten gemiddeld enkele tienduizenden euro’s meer op dan de executiewaarde, waarmee er sprake is van een behoorlijke positieve meevaller. Jaarlijks worden er ongeveer 2.000 woningen verkocht via een vastgoedveiling. Het zijn vooral de banken die woningen inbrengen, op het moment dat huiseigenaren de lasten niet meer kunnen betalen en de bank op dat moment geen andere uitweg ziet.

Huizen brengen de laatste tijd weer meer op tijdens veilingen, meer zelfs dan de taxateurs inschatten. Gemiddeld valt de opbrengst een kwart hoger uit dan verwacht, wat aan lijkt te geven dat de woningprijzen zich aan het herstellen zijn. Dat blijkt uit gegevens van de Rotterdamse notaris Vic van Heeswijk, in een artikel van de Volkskrant.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.