Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Tips bij het vernieuwen van de rentevaste periode

Tips bij het vernieuwen van de rentevaste periode
22 mei 2014

WOZ-waarde van de woning

Veel van de hypotheekverstrekkers werken met opslagpercentages op de rente, op basis van het geleende bedrag ten opzichte van de WOZ-waarde van de woning. Des te lager de hypotheekschuld ten opzichte van die waarde, des te minder opslagen en des te lager uiteindelijk de rente die u betaalt. Bereken de verhouding en ga bij de bank na welke schalen men hanteert voor het berekenen van de opslagpercentages. Los voldoende af om een schaal omlaag te gaan en vraag de bank de opslag uit de rente te halen. Bovendien kunt u de schalen bij andere banken bekijken, om na te gaan of u daar wellicht in aanmerking komt voor een lagere rente. Ga niet zomaar akkoord met een nieuwe rentevaste periode van 10 of 15 jaar, kijk in plaats daarvan naar de diverse mogelijkheden om een scherpe rente af te sluiten. Heeft u hierover nog vragen of wilt u meer informatie, kunt u altijd contact met ons opnemen of deze vragen stellen via ons Hypotheek forum!

Meerdere leningdelen

Het is bovendien mogelijk de hypotheeklening op te splitsen in meerdere delen. Zet een deel bijvoorbeeld maar 5 jaar vast, op het moment dat u van plan bent dit bedrag af te gaan lossen. Wilt u bijvoorbeeld €100.000 tot het eind van de looptijd blijven lenen? U kunt voor dat deel een rentevaste periode van 15 of 20 jaar kiezen, zodat u daar geen omkijken naar heeft. Dankzij het lage percentage voor het deel dat korter vast staat kunt u rekenen op een scherpe gemiddelde rente. Laat een hypotheekadviseur meekijken om de nieuwe rentevaste periode zo optimaal mogelijk te kiezen.

Loopt de rentevaste periode van uw hypotheek binnenkort af en heeft u van de bank een nieuw rentevoorstel ontvangen? Ga daar niet zomaar mee akkoord, maar doe onderzoek naar de mogelijkheden. Neem kennis van de WOZ-waarde van uw woning en overweeg meerdere leningdelen, net als het overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.