Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vraag naar hypotheken neemt toe volgens de banken

Vraag naar hypotheken neemt toe volgens de banken
24 mei 2014

Stijging sinds 8 jaar

Het afgelopen kwartaal liet een stijging van de vraag naar hypotheken zien, voor het eerst in 8 jaar. In al die tijd was er steeds sprake van een daling, waardoor het de vraag was of er uiteindelijk een bodem bereikt zou worden. Er is nu sprake geweest van een ommekeer, iets dat volgens de hypotheekverstrekkers vooral te maken heeft met de betere vooruitzichten met het oog op de woningmarkt. Enkele van de banken gaven aan iets soepeler om te gaan met de aanvragen voor hypotheken, maar de meeste instellingen hielden de acceptatiecriteria gelijk, waardoor niet iedereen ook daadwerkelijk een hypotheek af heeft kunnen sluiten. Het is volgens die banken van belang om de regels nu in tact te houden, om de problemen van de afgelopen jaren te voorkomen.

Verdere toename

De banken verwachten dat ook het komende kwartaal er goed uit zal zien, net als het huidige kwartaal. Men verwacht dat de vraag naar hypotheken zelfs verder toe zal nemen, waardoor er opnieuw sprake zal zijn van een stijging. De criteria voor het verstrekken van een hypotheek zullen waarschijnlijk niet nog strenger worden, waardoor consumenten beter weten waar ze aan toe zijn en ze bijvoorbeeld voor voldoende spaargeld kunnen zorgen. Volgens DNB is het aan de andere kant nog niet waarschijnlijk dat veel banken de criteria zullen versoepelen, onder andere omdat zij behoorlijke buffers aan dienen te houden.

Volgens de Nederlandse banken is de vraag naar hypotheken het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds tijden weer toegenomen. Bovendien verwachten de banken dat dit een trend is die door zal zetten, waardoor de woningmarkt zich verder kan gaan herstellen. Dat blijkt uit berichten van De Nederlandsche Bank (DNB), die spreekt voor de diverse banken die in Nederland actief zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.