Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Prijs bestaande koophuizen loopt na 5 jaar eindelijk weer op

Prijs bestaande koophuizen loopt na 5 jaar eindelijk weer op
26 mei 2014

Meer vraag naar bestaande woningen

De prijs van de bestaande koophuizen laat de laatste tijd weinig veranderingen zien, deze zijn grotendeels stabiel. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat ons inzicht geeft in de ontwikkelingen van huizenprijzen. De huizen zijn op die moment ongeveer zo duur als in 2003. Sinds 2008 heeft er een flinke daling plaatsgevonden. Naar schatting zijn huizen zo’n 20% minder waard geworden. Inmiddels neemt de vraag naar bestaande woningen volgens het Kadaster weer toe. In de eerste vier maanden van dit jaar werden er bijvoorbeeld al bijna 40.000 huizen verkocht. Dit betekent een stijging van 34% ten opzichte van vorig jaar, waardoor er duidelijk sprake is van het herstel van vertrouwen bij consumenten.

Leegstand van woningen

Momenteel staan er zo’n 400.000 huizen leeg in Nederland, waarvan bijna de helft al meer dan 1,5 jaar niet bewoond is. Het gaat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek om ongeveer 2,5% van alle woningen in Nederland. Op het moment dat er op het adres niemand staat ingeschreven is er volgens het bureau sprake van leegstand. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het dan mogelijk is om het huis als een vakantiehuisje te gebruiken. De leegstand is dan ook het grootst in de toeristische gebieden, in combinatie met de verschillende krimpregio’s waar momenteel sprake van is in Nederland.

De prijs van bestaande koophuizen laat voor het eerst sinds 5 jaar weer een stijging zien, ten opzichte van een jaar eerder. De stijging is met 0,1% gering, maar dat neemt niet weg dat de huizen in april van dit jaar weer wat duurder waren dan vorig jaar. Indien de ontwikkeling doorzet kunnen we langzaam gaan spreken van een daadwerkelijk herstel op de woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.