Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Is het oversluiten van mijn hypotheek financieel interessant?

Is het oversluiten van mijn hypotheek financieel interessant?
27 mei 2014

De rente staat laag, maakt dat het interessant om uw hypotheek over te sluiten naar een andere kredietverstrekker? Dat kan het geval zijn, mits u op die manier kunt zorgen voor een lagere rente. Indien u nu bijvoorbeeld 5% rente betaalt of u een voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangt, loont het de moeite om een overstap te overwegen.

Lage rente en eventuele overwaarde

Met name wanneer u de rentevaste periode binnenkort mag verlengen is het verstandig te kijken naar een overstap. Indien uw rentevaste periode nog een tijdje loopt dient u rekening te houden met extra kosten in de vorm van een boeterente. Zelfs in dat geval kan het aantrekkelijk zijn de hypotheek over te sluiten. De rente staat erg laag, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is een rente van 4% per jaar terug te brengen naar een rente van 2,8% per jaar. Is er sprake van voldoende overwaarde in uw woning? Dan zullen bepaalde banken u geen risico-opslag in rekening brengen, wat al direct een paar tienden van een procent kan schelen. Op een bedrag van bijvoorbeeld €200.000 scheelt iedere 0,1% rente een brutobedrag van €200 per jaar.

Advieskosten, afsluitkosten en notariskosten

Houd er aan de andere kant rekening mee dat u diverse kosten dient te betalen voor het oversluiten van een hypotheek, ook wanneer er geen sprake is van een boeterente. Houd rekening met zowel de advieskosten als de afsluitkosten die u dient te betalen (€1.500 - €2.500) en ga na wat de notaris u in rekening zal brengen om u hiermee van dienst te kunnen zijn. Een hypotheekadviseur kan u hier meer over vertellen, net als over de mogelijkheden om de hypotheek over te sluiten en de te maken kosten binnen enkele jaren terug te verdienen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.